Da li je potrebna viza državljanima Tunisa za ulaz u Srbiju:

Obični pasoši: Viza nije potrebna za posetu do 90 dana u periodu od 6 meseci od datuma prvog ulaska.
Diplomatski i službeni pasoši: Viza nije potrebna za posetu do 90 dana.
Maksimalan boravak: 90 dana


Da li je potrebna viza državljanima Srbije za ulaz u Tunis:

Obični pasoši: Viza nije potrebna za boravak do tri meseca.
Diplomatski i službeni pasoši: Viza nije potrebna za boravak do tri meseca.
Maksimalan boravak: 90 dana
Napomena: Za nosioca putnog lista u tranzitu nije potrebna viza.


kada putujete u Tunis:

Ulazak i izlazak iz zemlje:

Sa Tunisom se ne primenjuje vizni režim, bez vize je dozvoljen boravak do 3 meseca, a produženje (ukoliko je potrebno) se vrši blagovremeno podnetim zahtevom (oko 1 mesec pre isteka perioda od 3 meseca) u policijskoj stanici po mestu boravka. Rok važenja pasoša radi turističkog putovanja mora biti više od 3 meseca, uz obavezno posedovanje povratne karte.

Ne postoji obaveza posedovanja polise zdravstvenog osiguranja, niti potreba podnošenja dokaza o vakcinaciji. Ne postoji obaveza posedovanja određene svote novca po danu boravka.

Što se tiče akcizne robe koja se unosi i iznosi, postoji ograničenje na količinu cigareta (200 kom), cigara (50 kom), duvana (500 gr), a alkoholnog pića – do 25% alkohola 2 litre, 1 litar za piće koje sadrži više od 25% alkohola.

Ukoliko iznos koji se unosi premašuje 25.000 TND (oko 12500 evra), mora da se prijavi na carini, kao i suma koja se iznosi u visini od i preko 5000 TND (oko 2500 evra). Prijava se vrši na formularu “Prijava uvoza deviza” pre napuštanja carinske zone.

Kada u Tunis dolazite privatnim vozilom, carinski organi izdaju dozvolu za upravljanje vozilom na teritoriji Tunisa u trajanju od 3 meseca, posle čega morate da regulišete status vozila.

Dozvoljen je unos lovačkog oružja, uz obaveznu prijavu na carini i dozvolu tuniskog MUP. Unos drugih tipova oružja je zabranjen.

Kućni ljubimci moraju da imaju veterinarsku knjižicu, kao i sanitarnu potvrdu, izdatu od strane nadležnih organa. Zabranjeno je unošenje rasa koje su opasne, kao što je pit bul.

Dela od kulturnog i istorijskog značaja moraju se obavezno prijaviti i potrebna je prethodna dozvola tuniskog MUP za njihov unos i iznos.

Ima ukupno 6 aerodroma, od kojih su najvažniji u glavnom gradu Tunisu i Monastiru, otvoreni 24 sata. Oba aerodroma imaju barove, restorane, duty-free shop, banke i menjačnice, kao i mogućnost iznajmljivanja automobila.

Luke: U glavnom gradu Tunisu za robu i putnike, ostale luke su za robu, postoji Tuniska pomorska kompanija preko koje se može putovati. Redovni dolasci i odlasci su iz-za Marsej i Djenovu, a prema ostalim italijanskim gradovima (Napulj, Palermo, Salerno, Livorno) sezonski.

Železnička mreža postoji od glavnog grada prema svim većim gradovima, ali uglavnom je koriste Tunižani (stranci uzimaju taksi, autobuse ili tzv. luaže-minibuseve, koji prevoze od grada do grada). Putna infrastuktura između većih gradova i turističkih mesta je dobra. Dokumenta za upravljanje vozilom (međunarodna dozvola i međunarodno osiguranje se priznaju, saobraćajna dozvola – traže prevod na francuski ili arapski).

Kada je reč o platnim karticama, moguće koristiti VISA, MASTER, AMERICAN EXPRESS za podizanje novca sa bankomata, a u poznatijim hotelima je moguće i plaćanje karticama. U prodavnicama, posebno na tezgama, gde se najčešće kupuje, plaćanje se vrši isključivo kešom.

Cena taksi prevoza: start danju – 400 milima (oko 1/5 evra), a noću 600 milima (oko 1/3 evra), obračun po taksimetru se vrši prema pređenim kilometrima i vremenu utrošenom u vožnji, pri čemu je svakih 87 metara 30 milima, a svakih 30 sekundi 30 milima.

Cene ishrane u restoranu – ako je u pitanju restoran brze hrane, 5-10 evra, a u većim restoranima – 10-50 evra.

Cena prenoćišta – u toku sezone od 80 do 400 TND (40-200 evra), u zavisnosti od kategorije hotela.

Cena posete lekaru – u bolnicama od 60 do 100 TND (30-50 evra), a u klinikama 150-200 TND (75-100 evra).

Kada je oblačenje u pitanju, van turističkih zona poželjno je pokriti ramena i noge iznad kolena.

Srbija-Tunis
Srbija-Tunis udaljenost

POSTAVI ODGOVOR

Molimo upišite vaš komentar
Molimo upišite vaše ime