U Crnu Goru bez PCR-a i potvrde o vakcinaciji

U Crnu Goru bez PCR-a i potvrde o vakcinaciji

Crna Gora je za turiste spremna već za praznike, a u opštini Bar turistička sezona je počela pre desetak dana sa boljim vremenskim uslovima, ali i sa prvim dolascima sportskih ekipa na pripreme.

Predsednik opštine Bar Dušan Raičević rekao je da je, osim sportskih ekipa, poslednjih dana primećen i veći broj turista, kao i da postoje najave za dolazak turista iz Srbije tokom predstojećih praznika. Jedan od glavnih razloga za to, dodao je, jeste što državljanima Srbije za ulazak u Crnu Goru nije potreban PCR test ili potvrda o vakcinaciji, piše b92.

„Za nas je turistička sezona počela pre desetak dana, s obzirom da je povoljno vreme stvorilo uslove za to, a poboljšanje sportske infrastrukture za početak priprema sportskih ekipa“, rekao je Raičević u Baru novinarima iz Srbije. Ističe da je Bar domaćin atletskoj reprezentaciji Srbije već desetak dana i da zbog toga voli da kaže da je za njih sezona tada zvanično i počela.

„Ono što nas raduje su najave za dolazak turista za predstojeće praznike, zbog toga činimo sve da budemo spremni za početak turističke sezone već tokom ovih praznika“, naveo je predsednik opštine. Ulazak u Crnu Goru funkcioniše skoro kao i pre korone, nije potreban PCR test ili potvrda o vakcinaciji, ali jeste maska i, naravno, pasoš ili lična karta.

Bar krajem aprila izgleda prilično „živo“, većim delom zbog lokalnog stanovništva. Ugostiteljski objekti uveliko rade, ali uz poštovanje epidemiloških mera – konobari nose maske i na svakom stolu je bočica za dezinfekciju, a za razliku od Srbije, u Crnoj Gori moguće je popiti piće ili večerati do 23 časa.

Od ponoći do pet sati ujutro u Crnoj Gori je policijski čas i nije dozvoljeno izlaženje. Er Srbija je juče saopštila da povećva kapacitete za putovanja izmedju Srbije i Crne Gore, uvođenjem dodatnih letova i više od 3.000 dodatnih sedišta ka Tivtu i Podgorici tokom prvomajskih i uskršnjih praznika.

Srpska nacionalna avio-kompanija planira da tokom maja leti 15 puta nedeljno do Podgorice, obavljajući dva dnevna leta, osim petkom kada će do crnogorske prestonice saobraćati tri puta dnevno. Do Tivta će se u maju leteti devet puta nedeljno, uz jedan let svakog dana, osim petkom i nedeljom kada će se obavljati dva dnevna leta.

Šta je sa Budvom?

Turistima koji dolaze iz Srbije u Crnu Goru omogućen je prelazak granice bez PCR ili bilo kojeg drugog testa, a nije potrebna ni potvrda o vakcinaciji, što se razlikuje od propisa u drugim zemljama koje su popularne među našim turistima, potvrdili su i iz Budve.

Potrebna vam je samo važeća lična karta ili pasoš. Iz Budve poručuju da je ponuda aranžmana ove godine dodatno obogaćena i da se cene noćenja u hotelima kreću već od 24 evra po noćenju.

Na budvanskoj rivijeri sve je spremno za veći broj gostiju koji se očekuje tokom prvomajskih i uskršnjih praznika, kao i kasnije, tokom sezone.

Kada je reč o zdravstvenoj situaciji na crnogorskom primorju, ona se svakim danom stabilizuje i smiruje, a Budva trenutno ima jako mali broj zaraženih.

Budvanski domaćini potrudili su se da vaše putovanje i boravak u ovom gradu budu sasvim bezbedni. Crna Gora je dobila međunarodnu oznaku SAFE TRAVELS od Svetskog saveza za turizam i putovanja (WTTC).