Uganda – Bezbednosni rizici, zdravstvena situacija, transport i druge korisne informacije

Uganda – Bezbednosni rizici, zdravstvena situacija, transport i druge korisne informacije

Informacije o Ugandi

ULAZAK I IZLAZAK IZ ZEMLJE

Rok važenja pasoša radi turističkog putovanja mora biti najmanje 1 mesec, dok je za regulisanje boravka potrebna važnost pasoša od 3 meseca.

Jednokratna ulazno-izlazna viza za Ugandu košta 50 USD, višekratna na 6 meseci 100 USD, a na godinu dana 200 USD. Višekratne ulazno-izlazne vize se izdaju samo u Ugandi bez obzira da li se radi o privatnim ili poslovnim razlozima posete, a ostale u DKP Ugande.

Za detaljnije informacije potrebno je obratiti se Ambasadi Ugande u Rimu. Za dobijanje vize potrebno je posedovati „žuti karton“ Svetske zdravstvene organizacije (vakcina protiv žute groznice).

Unošenje i iznošenje ugandskog šilinga je zabranjeno, ali nema ograničenja za unošenje konvertibilnih valuta.

U zemlju je dozvoljeno uneti 200 cigareta i 1 litar alkoholnog pića.

Unošenje narkotika, pornografskog materijala i vatrenog oružja je zabranjeno.

Iznošenje živih životinja, kao i proizvoda od zaštićenih životinjskih vrsta (koža, korali, slonovača itd.) je zabranjeno i može dovesti do zatvorske kazne.

TRANSPORT

Glavni međunarodni aerodrom u Ugandi je u Kampali – „Entebe“. Pruga postoji od kenijske granice do Kampale. Putna mreža je slabo razvijena i preporučuje se upotreba terenskih vozila. Motornim vozilom se upravlja levom stranom i automobile je moguće iznajmiti kod većih rent-a-kar kompanija.

BEZBEDNOST

U Kampali i većim naseljima postoji rizik od krađa, džeparenja, prevara i drugih manjih krivičnih dela.
Zbog delovanja pobunjeničkih grupa ne preporučuje se putovanje u severni deo zemlje.

ZDRAVSTVENA SITUACIJA

Savetuje se da pre polaska na putovanje proverite aktuelnu zdravstvenu situaciju na veb-sajtu Svetske zdravstvene organizacije, Regionalne kancelarije za Afriku.

Sem žute groznice postoji opasnost od malarije u nižim predelima, kao i opasnost od ujeda insekata i gmizavaca, žutice, hepatitisa, kolere, ameba, vodenih crva itd. Kod nenaviknutih osoba može doći i do pojave visinske bolesti. Postoji rizik od bolesti koje se prenose seksualnim putem.

Za piće se koristi isključivo flaširana voda.

Sve informacije o aktuelnoj zdravstvenoj situaciji mogu se naći na veb-sajtu Svetske zdravstvene organizacije.

VAŽNI KONTAKTI

  • Bolnice i ambulantna kola: AAR +256414258527, 4258564, International medical service +256772200400, Meditec +256312264987
  • Policija: 122, 999
  • Vatrogasci: 256414342222

NOVAC

Nacionalna valuta Ugande je ugandski šiling. Korišćenje međunarodnih platnih kartica (VISA i sl) u Ugandi je moguće, naročito u boljim hotelima, restoranima, samoposlugama itd. Mogu se menjati samo novije novčanice američkog dolara.

OSTALO

Preporučuje se putovanje u Ugandu posredstvom turističkih agencija, dok se za individualna putovanja treba temeljnije pripremiti i informisati. U Ugandi je, pored lokalnih jezika, u najširoj upotrebi engleski jezik.

U Kampali postoji počasni Generalni konzulat Srbije na čelu sa počasnim konzulom Jovanom Latinčićem. Telefon: +256 41 4 235733, faks: +256 41 4 235732. E-mail adresa: consulate@nca.co.ug, consulate@nca.co.ug

Srbija-Uganda

Srbija-Uganda udaljenost