Da li je potrebna viza državljanima Ugande za ulaz u Srbiju:

Obični pasoši: Potrebna viza
Diplomatski i službeni pasoši: Potrebna viza
Maksimalan boravak: 90 dana
Zahtev za izdavanje vize: LINK


Da li je potrebna viza državljanima Srbije za ulaz u Ugandu:

Obični pasoši: Potrebna viza
Diplomatski i službeni pasoši: Potrebna viza
Maksimalan boravak: 90 dana
Napomena: Za nosioca putnog lista u tranzitu neophodna je viza.


NIJE POTREBNA VIZA za ulaz u Srbiju – UKOLIKO

Poseduje važeću Šengen vizu ili vizu Velike Britanije ili ostalih država članica Evropske Unije ili vizu SAD-a ili ako je nosilac strane putne isprave a ima regulisan boravak u državama Šengen zone ili državama članicama EU ili SAD.

Odluka je donešena i usvojena na sednici Vlade RS održanoj 30.10.2014. godine, a stupila je na snagu 08.11.2014. godine.

Ovom Odlukom, pomenute kategorije stranih državljana mogu, bez viza, ulaziti, tranzitirati i boraviti u Republici Srbiji, najduže do 90 dana u periodu od šest meseci, s tim da dužina boravka bude usklađena sa periodom važenja navedenih viza ili dozvola boravka.

Bitno je napomenuti da ova kategorija lica NE MOŽE podnositi zahteve za odobrenje provremenog boravka po nekom od zakonom propisanih osnova. Razlog je sama odredba Odluke, jer je njom propisano da u našu zemlju mogu boraviti najduže 90 dana u periodu od 6 meseci.


kada putujete u Ugandu:

Ulazak i izlazak iz zemlje:

Jednokratna ulazno-izlazna viza za Ugandu košta 50 USD, višekratna na 6 meseci 100 USD, a na godinu dana 200 USD. Višekratne ulazno-izlazne vize se izdaju samo u Ugandi bez obzira da li se radi o privatnim ili poslovnim razlozima posete, a ostale u diplomatsko-konzularnim predstavništvima Ugande. Za detaljnije informacije potrebno je obratiti se Ambasadi Ugande u Rimu.

Rok važenja pasoša radi turističkog putovanja mora biti najmanje jedan mesec, dok je za regulisanje boravka potrebna važnost pasoša od 3 meseca.

Za dobijanje vize potrebno je posedovati “žuti karton” Svetske zdravstvene organizacije (vakcina protiv žute groznice).


Unošenje i iznošenje ugandskog šilinga je zabranjeno, ali nema ograničenja za unošenje konvertibilnih valuta. U zemlju je dozvoljeno uneti 200 cigareta i 1 litar alkoholnog pića. Unošenje narkotika, pornografskog materijala i vatrenog oružja je zabranjeno. Iznošenje živih životinja, kao i proizvoda od zaštićenih životinjskih vrsta (koža, korali, slonovača itd.) je zabranjeno i može dovesti do zatvorske kazne.

U Kampali i većim naseljima postoji rizik od krađa, džeparenja, prevara i drugih manjih krivičnih dela. Zbog delovanja pobunjeničkih grupa ne preporučuje se putovanje u severni deo zemlje.

Sem žute groznice postoji opasnost od malarije u nižim predelima, kao i opasnost od ujeda insekata i gmizavaca, žutice, hepatitisa, kolere, ameba, vodenih crva itd. Kod nenaviknutih osoba može doći i do pojave visinske bolesti. Postoji rizik od bolesti koje se prenose seksualnim putem.

Za piće se koristi isključivo flaširana voda.


Korišćenje međunarodnih platnih kartica (VISA i druge) u Ugandi je moguće, naročito u boljim hotelima, restoranima, samoposlugama i slično.

Mogu se menjati samo novije novčanice američkog dolara.

Preporučuje se putovanje u Ugandu posredstvom turističkih agencija, dok se za individualna putovanja treba temeljnije pripremiti i informisati. U Ugandi je, pored lokalnih jezika, u najširoj upotrebi engleski jezik.

Srbija-Uganda
Srbija-Uganda udaljenost

POSTAVI ODGOVOR

Molimo upišite vaš komentar
Molimo upišite vaše ime