Informacije o Ukrajini

ULAZAK I IZLAZAK IZ ZEMLJE

Za putovanje u Ukrajinu državljanima Srbije nije potrebna viza za boravak do 30 dana u periodu od 60 dana od dana prvog ulaska. Rok važenja pasoša radi turističkog putovanja mora biti 3 meseca od datuma napuštanja Ukrajine.

Obavezna je polisa zdravstvenog osiguranja putnika. Dokaz o vakcinisanju nije potreban.

U Ukrajinu se može unositi/iznositi novac u iznosu do 10 hiljada dolara.

Bez plaćanja dažbina dozvoljeno je uneti 1 litar žestokog pića, 2 litra vina, 5 litara piva, 200 cigareta ili 50 cigara ili 250 grama duvana, 500 ml toaletne vode ili 100 ml parfema, dva mobilna telefona, jednu video kameru, jedan foto-aparat, dva laptop kompjutera.

Bez plaćanja uvoznih dažbina može se uneti robe u putničkom prometu u vrednosti od 1.000 evra na međunarodnom aerodromu, odnosno 500 evra (i težina ne sme da pređe 50 kg) na drumskim prelazima.

Unos lekova ograničen je na 5 kutija po osobi (osim za lekove koji sadrže narkotične i psihotropne supstance čiji je unos zabranjen). Ukoliko je za lečenje potrebno više od 5 kutija, potrebno je imati odgovarajuću lekarsku potvrdu.

Za unošenje lovačkog oružja i uvoz životinja i kućnih ljubimaca, neophodne su posebne dozvole.

Telefon pogranične policije na aerodromu u Kijevu je +38044/387-26-92, a Konzularnog odeljenja MIP Ukrajine na aerodromu u Kijevu je +38044/281-78-03.

TRANSPORT

Najznačajniji međunarodni aerodromi su u Kijevu (Borispolj i Žuljani), Harkovu, Donjecku, Lavovu i Odesi. Svi veći gradovi i oblasni centri su povezani železničkom mrežom. Magistralni putevi su uglavnom dobri. Za putovanje automobilom potrebna je zelena karta osiguranja i međunarodna vozačka dozvola.

BEZBEDNOST

Prema ukrajinskim propisima, stranim državljanima je za putovanje na teritoriju poluostrva Krim potrebna dozvola koju izdaje teritorijalna jedinica državne migracione službe Ukrajine.

Bezbednosna situacija u Kijevu i gradovima u zapadnom delu Ukrajine je u načelu stabilna, uz povremeno održavanje sporadičnih protesta. Državljanima Srbije ne preporučuje se putovanje u pojedine istočne delove Ukrajine (region Donbas), koji je zahvaćen oružanim sukobima. Našim građanima koji se nalaze u navedenim područjima sugeriše se da, u cilju lične bezbednosti, maksimalno pojačaju mere opreza, usled veoma nestabilne bezbednosne situacije.

Građanima Srbije koji nameravaju da putuju ili privremeno borave ili rade u Ukrajini savetuje se da izbegavaju javne skupove, demonstracije i druga masovna okupljanja i manifestacije, da prate lokalna sredstva javnog informisanja, kao i da budu u stalnom kontaktu sa Ambasadom Republike Srbije u Kijevu.

Ambasada Republike Srbije u Kijevu pažljivo prati situaciju i relevantna obaveštenja i saveti mogu se dobiti na brojeve telefona: + 38044/425-60-60; +38044/425-60-15; e-mail: konzrs@ukr.net (Ova adresa el. pošte zaštićena je od spam napada, treba omogućiti Java Skript da biste je videli).

NOVAC

Nacionalna valuta je grivna, čija je vrednost oko 29 grivni za jedan evro. Novac se menja u bankama i menjačnicama. Životni troškovi i cene usluga su slični kao u Srbiji.

OSTALO

Telefon Turističkog udruženja Ukrajine je +38044/281-38-41.

Srbija-Ukrajina
Srbija-Ukrajina udaljenost

POSTAVI ODGOVOR

Molimo upišite vaš komentar
Molimo upišite vaše ime