Ulazak državljana Srbije po zemljama u uslovima pandemije COVID-19

Ulazak državljana Srbije po zemljama u uslovima pandemije COVID-19

GAMBIJA

Državljani Srbije ne mogu da uđu u Gambiju. Međunarodni letovi su suspendovani.

GANA

Državljani Srbije ne mogu da uđu u Ganu. Međunarodni letovi su i dalje suspendovani osim evakuacionih.

GVATEMALA

Državljani Srbije ne mogu da uđu u Gvatemalu. Gvatemala je zatvorila sve granice i zabranila ulazak stranaca.

GVINEJA

Državljani Srbije ne mogu da uđu u Gvineju. Nije moguć ulazak stranih državljana u Gvineju. Zatvoreni su svi granični prelazi i obustavljen je međunarodni putnički saobraćaj – vazdušni, kopneni i pomorski. Izuzetak predstavljaju predstavnici stranih DKP i radnici humanitarnih misija kojima je, uz prethodnu notifikaciju, dozvoljen ulazak na teritoriju Gvineje.

GVINEJA BISAO

Državljani Srbije ne mogu da uđu u Gvineju Bisao. Nije moguć ulazak stranih državljana u Gvineju Bisao. Zatvoreni su svi granični prelazi i obustavljen je međunarodni putnički saobraćaj – vazdušni, kopneni i pomorski. Izuzetak predstavljaju predstavnici stranih DKP i radnici humanitarnih misija kojima je, uz prethodnu notifikaciju, dozvoljen ulazak na teritoriju Gvineje Bisao.

GRUZIJA

Državljani Srbije ne mogu ući u Gruziju. Moguće se poslovne posete koje moraju biti odobrene od strane MSP Gruzije.

Strani državljani ne mogu da uđu u Gruziju. Ulazak se dozvoljava samo državljanima Nemačke, Francuske, Letonije, Litvanije i Estonije (samo direktnim letom).

Poslovne posete iz bilo koje države su dozvoljene, a o neophodnoj dokumentaciji je potrebno informisati se preko sajta Vlade Gruzije posvećenom borbi protiv pandemije www.stopcov.ge. Strani državljani koji su zaposleni u Gruziji mogu ući u zemlju ukoliko njihov poslodavac uputi zahtev MSP Gruzije. Na dozvolu se čeka oko 10 radnih dana. Osobe koje uđu u Gruziju zbog poslovnih obaveza biće obavezne da se testiraju na virus metodom svaka 72 časa o svom trošku ili da se podvrgnu samoizolaciji u trajanju do 14 dana.

GRČKA

Državljani Srbije ne mogu ući u Grčku. Izuzetak su državljani Srbije koji imaju regulisan boravak u Grčkoj ili nekoj od zemalja EU ili Šengena, kao i posebne kategorije građana – vozači kamiona, studenti, sezonski radnici u poljoprivredi, lica koja dobiju odobrenje od Ambasade Grčke u Beogradu i slično.

Državljani Srbije koji imaju boravak u Grčkoj mogu ući na svim drumskim prelazima, uz prethodnu prijavu (Passenger Locator Form – PLF) i prezentovanje koda koji se dobije preko ove prijave (prijava se može pronaći na sajtu travel.gov.gr). Obavezan je negativan PCR test, ne stariji od 72 sata, na engleskom jeziku.

Državljani Srbije koji imaju boravak u nekoj od zemalja EU ili Šengena mogu ući u Grčku samo na graničnom prelazu Promahonas (između Grčke i Bugarske), uz obavezu posedovanja negativnog PCR testa, ne starijeg od 72 sata, na engleskom jeziku i uz prethodnu prijavu (Passenger Locator Form – PLF) i prezentovanje koda koji se dobije preko ove prijave (prijava se može pronaći na sajtu travel.gov.gr).
Za ulazak u Grčku vazdušnim putem obavezna je prijava (Passenger Locator Form – PLF) i prezentovanje koda koji se dobije preko ove prijave. Za putnike koji dolaze iz Beograda nije potrebno imati negativan PCR test. Putnici se testiraju na aerodromu po principu slučajnog uzorka (nekada mogu da budu testirani svi putnici u avionu).

Putnici koji su testirani obavezni su da budu u kućnoj izolaciji 24 časa od testiranja. Ukoliko je rezultat testa negativan, nema daljih restrikcija kretanja, a ukoliko je pozitivan, putnik dobija instrukciju za dalje postupanje (obično se radi o kućnoj izolaciji u trajanju od 14 dana ili o upućivanju u neku od ustanova). Izuzetak su putnici koji dolaze iz Bugarske, Rumunije, UAE, Malte, Švedske, Belgije, Španije, Albanije i Severne Makedonije koji moraju imati negativan PCR test, ne stariji od 72 sata.