Ulazak državljana Srbije po zemljama u uslovima pandemije COVID-19

Ulazak državljana Srbije po zemljama u uslovima pandemije COVID-19

KABO VERDE

Od 19. marta 2020. godine, licima koja nisu državljani Kabo Verde nije dozvoljen ulazak u zemlju, uključujući državljane Srbije.

KAZAHSTAN

Državljani Srbije ne mogu da uđu u Kazahstan, osim uz specijalne dozvole koje izdaje Ambasada Kazahstana u Beogradu.
U Kazahstan mogu da uđu osoblja DKP stranih država, članovi zvaničnih delegacija i međunarodnih organizacija koji putuju u Kazahstan na poziv MIP R.Kazastan. Strancima se dozvoljava ulazak u Kazahstan kako bi se podvrgli lečenju uz prateću medicinsku dokumentaciju. Stranim državljanima kojima se dozvoli ulazak u Kazahstan, nije potreban negativan test.

KAMBODŽA

Državljani Srbije, kao ni drugi strani državljani, ne mogu da uđu u Kambodzu. Ulazak je moguć jedino uz prethodno pribavljanje vize za koju se zahtev podnosi u najbližoj Ambasadi Kamobdze. Pored vize, potreban je negativan test, ne stariji od 72 sata, kao i dokaz o zdravstvenom osiguranju u visini od 50 hiljada USD.

KAMERUN

Državljani Srbije ne mogu da uđu u Kamerun. Suspendovani su međunarodni letovi.

KANADA

Državljanima Srbije nije dozvoljen ulazak u Kanadu, osim licima koja imaju regulisan boravak, kao i članovima njihove uže porodice. Tranzit je dozvoljen uz poštovanje viznog režima, bez izlaska iz tranzitnog prostora. Takođe, ulazak je dozvoljen diplomatama i članovima njihovih porodica. Obavezna mera samoizolacije nakon ulaska u Kanadu, u trajanju od 14 dana, odnosi se na sve, bez izuzetka. Nije potreban negativan test.

Na snazi je zabrana ulaska u Kanadu svim stranim državljanima, osim licima sa regulisanim boravkom, radnicima na vitalnim poslovima, stranim studentima kojima je izdata studentska viza pre 18. marta 2020. godine, a izuzeci mogu biti napravljeni u hitnim slučajevima (maloletnik bez pratnje, smrtni slučaj i dr.).

KATAR

Državljani Srbije mogu da uđu u Katar uz prethodno dobijenu dozvolu preko „Qatar Portal“. Po dolasku, obavezno je testiranje na aerodomu ili u hotelu nakon čega sledi jednonedeljni hotelski karantin. Putnici se, nakon nedelju dana, još jednom testiraju i, ukoliko je test pozitivan, lice se upućuje u bolničku izolaciju.

Državljani Srbije mogu u Katar ući bez karantina, ako putuju preko Istanbula, ali je neophodno da pribave negativan test u jednoj od ovlašćenih turskih laboratorija, kao i da provedu u Istanbulu minimalno nedelju dana. Laboratorije su Istanbul University of Health Science-Sultan Suleyman Legal Hospital, Jarrah Pasha Hospital, Pashak Sehir Cham and Sakura Hospital, Kartal Lotfi Kirdar Hospital.
Svi putnici moraju imati instaliranu aplikaciju „Ehteraz“.
Tranzit preko aerodroma Hamad je dozvoljen.

KENIJA

Državljani Srbije mogu da uđu u Keniju ukoliko poseduju negativan PCR test, ne stariji od 96 sati, i nemaju simptome COVID – 19 (telesna temperatura ne sme biti iznad 37,5 stepeni celzijusa, stalan kašalj, poteškoće u disanju i bilo koji drugi simptom nalik gripu).

Aerodrom u Najrobiju je otvoren za komercijalne letove.

KINA

Državljani Srbije mogu da uđu u Kinu ukoliko poseduju važeću kinesku boravišnu dozvolu (uključujući tri vrste boravišnih dozvola: radnu boravišnu dozvolu, boravišnu dozvolu za privatne poslove i porodičnu boravišnu dozvolu), pri čemu je neophodno da zajedno sa članovima svojih porodica besplatno podnesu zahtev za vizu u Ambasadi NR Kine u Beogradu.

Navedeno se, pored Srbije, odnosi i na sledeće evropske države: Irska, Albanija, Estonija, Austrija, Bugarska, Severna Makedonija, Belgija, Island, Bosna i Hercegovina, Danska, Nemačka, Francuska, Finska, Holandija, Crna Gora, Češka, Hrvatska, Letonija, Litvanija, Luksemburg, Rumunija, Malta, Norveška, Portugal, Švedska, Švajcarska, Slovenija, Slovačka, Španija, Grčka, Mađarska, Italija i Velika Britanija. Strani državljani podnose zahtev za vizu u ambasadama i konzulatima NR Kine u svojim zemljama.

Hong Kong: Državljanima Srbije nije dozvoljen ulazak u Hong Kong. Tranzitiranje preko teritorije Hong Konga dozvoljeno je samo za one koji putuju sa teritorije matice Kine, Makao-a ili Tajvana.
Makao: Državljanima Srbije nije dozvoljen ulazak u Makao. Tranzitiranje preko teritorije Makao takođe nije moguće.

Tajvan: Državljanima Srbije dozvoljen je ulazak na Tajvan u svim drugim slučajevima osim iz razloga turizma i poseta, pod uslovom da podnesu zahteve za dobijanje ulazne dozvole kod nadležnih institucija u inostranstvu. Na ulasku u Tajvan potrebno je posedovati negativan test na engleskom jeziku ne stariji od 72 sata i obezbediti obaveznu samoizolaciju u trajanju od 14 dana. Izuzeti od ovih mera su diplomate, biznismeni i privrednici, migrantski radnici, studenti i lica sa posebnim dozvolama.

KIPAR

Od 24. septembra državljani Srbije mogu da uđu na teritoriju Kipra ukoliko poseduju negativan PCR test, ne stariji od 72 sata. Određene kategorije lica test mogu da urade po dolasku na Kipar (o sopstvenom trošku): kiparski državljani, njihovi supružnici iz drugih zemalja i njihova maloletna deca; lica koja imaju regulisan boravak na Kipru; lica koja imaju specijalnu dozvolu za ulazak od strane Vlade Kipara; lica koja dolaze iz države u kojoj nije moguće da se uradi testiranje na korona virus.
Svi putnici moraju da poseduju kiparsku propusnicu za let (CyprusFlightPass) kako bi im bilo dozvoljeno ukrcavanje. Sva neophodna dokumenta mogu da se nađu i popune elektronski najviše 24 sata pre leta na ovom sajtu.
Kazna za neposedovanje Flight Pass-a iznosi 300 evra.

KIRGIZIJA

Državljani Srbije ne mogu da uđu u Kirgiziju, osim lica koja imaju odobrenje za stalni boravak ili na osnovu prethodno pribavljenog odobrenja nadležnih organa Kirgizije u slučajevima postojanja bračnih ili rodbinskih veza. Nije potreban negativan test, ali je obavezan 14-to dnevni karantin. Testiranje obavezno samo u slučajevima postojanja simptoma bolesti.

KOLUMBIJA

Državljani Srbije ne mogu da uđu u Kolumbiju. Suspendovani su svi međunarodni letovi.

KONGO

Državljani Srbije mogu uz važeću vizu bez ograničenja da uđu ili tranzitiraju u R. Kongo. Nije potrebno testiranje. U slučaju simptoma bolesti treba se obratiti najbližoj medicinskoj ustanovi.

Dozvoljava se ulazak svim stranim državljanima koji imaju važeću vizu ili stalni boravak da uđu u R. Kongo.

KONGO, DR

Državljani Srbije mogu uz važeću vizu bez ograničenja da uđu ili tranzitiraju u DR Kongo. Nije potrebno testiranje. U slučaju simptoma bolesti treba se obratiti najbližoj medicinskoj ustanovi.

Dozvoljava se ulazak svim stranim državljanima koji imaju važeću vizu ili stalni boravak da uđu u DR Kongo.

KOREJA, Republika (Južna Koreja)

Državljanima Srbije je od 13. aprila potrebna viza za ulaz u R. Koreju. Obavezan je karantin od 14 dana. Za državljane Srbije koji tranzitiraju preko aerodroma u R. Koreji nije potrebna viza, niti test.

Prilikom ulaska u R. Koreju za sve strane državljane obavezan je karantin od 14 dana u ustanovama koje je odredila korejska vlada, o trošku putnika. Od 11. maja se vrši obavezno testiranje putnika u karantinu.

KOREJA, DNR (Severna Koreja)

Državljani Srbije ne mogu da uđu u zemlju. Granice i aerodromi su zatvoreni.

KOSTARIKA

Državljani Srbije ne mogu da uđu u Kostariku, osim lica koja su napustila Kostariku pre 25. maja 2020. a imaju regulisan boravak. Obavezna je izolacija u trajanju od 14 dana.
Navedeno važi za sve strane državljane.

KOT D’IVOAR

Državljani Srbije mogu da uđu u Kot D’Ivoar. Na aerodromima svi putnici koji dolaze moraju imati prethodno popunjenu ,,Health Declaration Form“ (izjava o zdravstvenom stanju) i zatim se testiraju. Putnici u tranzitu moraju da poseduju negativan test.

KUBA

Državljani Srbije ne mogu da uđu na Kubu osim lica koja imaju stalni boravak. Obavezan je kućni karantin od 14 dana, kao i test koji se radi dvanaestog dana.

KUVAJT

Državljani Srbije ne mogu da uđu u Kuvajt, osim lica koja prethodno provedu 14 dana u nekoj od zemalja iz kojih nije zabranjen dolazak.

Zabranjen je ulazak iz sledećih zemalja: Jermenija, Bangladeš, Brazil, Bosna i Hercegovina, Čile, Kina, Kolumbija, Dominikanska Republika, Egipat, Hong Kong, Indija, Indonezija, Iran, Irak, Italija, Liban, Meksiko, Moldavija, Crna Gora, Nepal, Severna Makedonija, Panama, Pakistan, Peru, Filipini, Srbija, Singapur, Španija, Šri Lanka i Sirija.

Za lica koja mogu da uđu u Kuvajt neophodan je negativan test, ne stariji od 72 sata. Takođe, neophodno je da lica, koja budu izabrana u 10% putnika za ponovno testiranje, prihvate da budu testirani o svom trošku, kao i da prihvate da će snositi troškove eventualnog lečenja u Kuvajtu.