Venecuela – vizni režim

Venecuela – vizni režim

Da li je potrebna viza državljanima Venecuele za ulaz u Srbiju:

Obični pasoši: Potrebna viza
Diplomatski i službeni pasoši: Viza nije potrebna za posetu do 90 dana.
Maksimalan boravak: 90 dana
Zahtev za izdavanje vize: LINK


Da li je potrebna viza državljanima Srbije za ulaz u Venecuelu:

Obični pasoši: Potrebna viza
Diplomatski i službeni pasoši: Viza nije potrebna za boravak do 90 dana u periodu od šest meseci.
Maksimalan boravak: 90 dana
Napomena: Za nosioca putnog lista u tranzitu neophodna je viza.


NIJE POTREBNA VIZA za ulaz u Srbiju – UKOLIKO

Poseduje važeću Šengen vizu ili vizu Velike Britanije ili ostalih država članica Evropske Unije ili vizu SAD-a ili ako je nosilac strane putne isprave a ima regulisan boravak u državama Šengen zone ili državama članicama EU ili SAD.

Odluka je donešena i usvojena na sednici Vlade RS održanoj 30.10.2014. godine, a stupila je na snagu 08.11.2014. godine.

Ovom Odlukom, pomenute kategorije stranih državljana mogu, bez viza, ulaziti, tranzitirati i boraviti u Republici Srbiji, najduže do 90 dana u periodu od šest meseci, s tim da dužina boravka bude usklađena sa periodom važenja navedenih viza ili dozvola boravka.

Bitno je napomenuti da ova kategorija lica NE MOŽE podnositi zahteve za odobrenje provremenog boravka po nekom od zakonom propisanih osnova. Razlog je sama odredba Odluke, jer je njom propisano da u našu zemlju mogu boraviti najduže 90 dana u periodu od 6 meseci.


kada putujete u Venecuelu:

Ulazak i izlazak iz zemlje:

Vlasti Venecuele su propisale da je za putovanje u Venecuelu od 31.januara 2014. godine, potrebno pribavljanje obaveznog međunarodnog putnog osiguranja i osiguranja u slučaju gubitka, otimanja ili krađe prtljaga.

Nosioci običnih pasoša Republike Srbije moraju pre dolaska u Venecuelu da pribave vizu u venecuelanskim diplomatsko-konzularnim predstavništvima u inostranstvu. Turističke vize se izdaju na godinu dana, sa mogućnošću boravka do 90 dana i produženja za isti period. Rok važenja pasoša radi turističkog putovanja mora biti 6 meseci, što važi i za regulisanje boravka.

Prema venecuelanskim propisima, davaoci usluga međunarodnog prevoza, kao i turističke agencije u obavezi su da turistima ponude pomenuta osiguranja, kako bi imali pristup zdravstvenoj nezi i kompenzaciju u slučaju gubitka ili krađe prtljaga.

Savetuje se vakcinisanje protiv zaraznih bolesti.


Prilikom izlaska iz Venecuele, na međunarodnim aerodromima se plaća izlazna taksa od 44 USD, a na putevima i brodovima 17.50 USD.

Za sva konzularna pitanja možete se obratiti Generalnoj dikrekciji za konzularne odnose venecuelanskog MIP-a (Ministério del Poder Popular para Relaciones Exteriores, Direccion General de Relaciones Consulares, relaciones.consulares@mre.gob.ve).

Najveći broj putnika stiže u Venecuelu avionom. Postoji nekoliko međunarodnih aerodroma, od kojih je najveći u Karakasu.

Jedina međunarodna putnička pomorska veza je sa Trinidadom.

Postoje dva putna pravca prema drugim zemljama (Brazil i Kolumbija).

Treba voditi računa o ličnoj higijeni, koristiti flaširanu vodu i izbegavati meso i povrće koje nije termički obrađeno.

Apoteke imaju non-stop dežurstva, a informacija o tome koja je apoteka dežurna mogu se dobiti telefonom 800-88766.

Izbegavajte nošenje evra, britanske funte ili nekih drugih valuta, jer najveći broj menjačnica neće prihvatiti da ih menja. Na turističkim mestima moguće je plaćanje kreditinim karticama, posebno American Express, Visa, Master Card. To uključuje i kreditne kartice koje su izdale naše banke za upotrebu u inostranstvu.

Više informacija o svim vrstama turističkih usluga mogu se naći na sajtu Venezuela Tuya.

Srbija-Venecuela

Srbija-Venecuela udaljenost