Vožnja na metan, Opel Zafira B, iskustva, cena, održavanje, da li se isplati kupiti

Vožnja na metan, Opel Zafira B, iskustva, cena, održavanje, da li se isplati kupiti

Opel Zafira je Dženeral motorsov kompaktni miniven kojeg od 1999. godine u Evropi prodaje Opel i dosad je proizveden u tri generacije (A, B i C).

O samom istorijatu, kao i o tome da se u Velikoj Britaniji prodaje kao Voksol, u Australiji kao Holden…neću pisati u ovom članku, jer navedene podatke možete sami pronaći na Wikipediji i ostalim sajtovima.

Ovde ću vam pisati o tome da li je Opel Zafira dobar auto, da li se isplati kupiti ga, kolika je potrošnja, koja je cena održavanja, mali servis, cena delova. Da li je udoban prilikom vožnje, manevarske sposobnosti Opel Zafire, bezbednost i još mnogo toga.

Postaviću i video koji je vezan za Opel Zafiru na metan na našem YouTube kanalu KoZnaZna Putovanja.

Kupovina, atest metana, registracija

Pre kupovine mesecima sam razmišljao koji automobil kupiti, koliko mogu da odvojim novaca, (ovde je novac „nabavljen“ putem keš kredita). Pratio sam koje su cene registracije, atesta, održavanja, malog servisa. Kao i mnogi drugi čitao razne forume, gledao na hiljade oglasa po raznim sajtovima koji se bave prodajom vozila. Pratio razna iskustva drugih vozača, slušao njihove priče o potrošnji, ceni registracije, isplativosti automobila.

Tako sam naišao na činjenicu da postoje automobili kojima je pogonsko gorivo metan. Vozila kombinovano imaju rezervoare na benzin i metan. Fabrički ugrađen metan. I počeo sam da pratim i da se zanimam za automobile sa pogonom na metan. Cena im je viša nego na ostalim gorivima, ali…

Pre ovog automobila vozio sam Renault Twingo i autom sam bio prezadovoljan. Potrošnja benzina mu je bila oko 5 litara na 100 km. Registracija, mali servis izuzetno povoljni, za grad Beograd (zbog prolaznosti i parkiranja) preporuka.

Ovog puta sam želeo i veći automobil, udobniji.

Tokom mog istraživanja primetio sam da u mom okruženju i drugovi voze ovakve automobile. Ivan Opel Zafiru A (2005 godište), drugi Ivan Opel Zafiru B (2008 godište) i Srđan Opel Zafiru B (2007 godište).

Sva trojica su porodični ljudi i objašnjavali su da su prezadovoljni automobilom, mnogo prostora i za decu, 7 sedišta, mala potrošnja a cena metana za 1 kg od 93 do 99 dinara.

Pala je odluka

Prevashodna odluka za metan je bila ta da je jeftinija vožnja u odnosu na ostala goriva, ali i činjenica da je ekološki najbolji za okolinu, prirodu. Odluka je pala da se i ja „ponovim“ automobilom na metan i to Opel Zafira Eco M, 2006 godište, 1600 kubika. Kupio sam ga na auto placu, uvoz iz Italije.

Opel Zafira B, Cosmo 1.6

Opel Zafira B, Cosmo 1.6

Sama činjenica odakle je uvežen automobil nije mi bio toliko bitan. Ovde nisam baš slušao one koji pišu po raznim forumima da je najbolje uvesti auto iz Švajcarske ili Nemačke, a nikako iz Italije. Za mene je važnije da je automobil bio kod „normalne“ osobe, da je vožen normalno, da je redovno održavan u dobrom servisu. Fore, vozila ga baba iz Švice samo do pijace, kod mene ne pije vodu.

Rezervoari za metan i benzin

Opel Zafira ECO M se može voziti na metan i benzin. Rezervoar za metan je sastavljen od 4 boca za metan i nalaze se ispod vozila zadnjih sedišta. Svaka boca prima oko 5 kg metana, što je ukupno oko 20 kg metana. U rezervoar za benzin staje 14 litara benzina a potrošnja je oko 7-8 litara na 100 km.

Zbog rezervoara na metan koji su veoma teški, samo vozilo ima preko 1665 kg pa je i potrošnja benzina veća, a auto je malo „tromiji“ pri startu i velikim uzbrdicama.

Karakteristike automobila, cena i obaveze prilikom kupovine

Opel Zafira Eco M je proizvedena 2006 godine u mesecu septembru u Bohumu, Nemačka. 1600 kubika, 69 kW (oko 97 KS) a oprema na njoj je COSMO – što znači da je unutrašnjost nešto opremljenija, sedišta su kombinacija koža-platno, CD je mp3, digitalna klima, alu felne, kožni volan, bord kompjuter, naslon za ruku vozača…

Opel Zafira Eco M je sa opremom COSMO je koštala oko 4000 evra. Ista je bila pregledana od strane servisa, urađen mali srevis i bila spremna za vožnju. Na ovu cenu treba dodati sledeće troškove:

  • Potvrda od Autoprometa (Gen. uvoznik Opela) da je uređaj na autu fabrički ugrađen – ne znam da li je prodavac plaćao Autoprometu za ovu Potvrdu ili nije, ali taj trošak ne računam,
  • Atest uređaja na metan (radi se u Institutu Vinča) … cena je 150 evra i važi 4 godine,
  • Registracija automobila (prva registracija pa mora nova saobraćajna, tablice) … cena 260 evra,

Ukupno je plaćeno 4410 evra za automobil Opel Zafira na metan. Na ovu cenu ja sam još platio 200 evra jednom servisu za ugradnju alarma (ugrađeno je više vrsta zaštite, pored osnovnog alarma).

Oko cene zaista ne vredi polemisati. Tada sam (maj 2019. godina) isto ovakvu, ali bez Cosmo opreme, mogao naći za cenu od 3500 do 5000 evra. Ali je zaista bilo velikih razlika i u samom izgledu spolja, ali i do pokazatelja na motoru, ispod automobila…

Automobil je pre kupovine prešao 185.000 km. Zadnje staklo i stakla pored zadnjih sedišta bila su zatamnjena folijom, i prelepo je izgledao. Prilikom Atesta folije su morale biti skinute jer procenat je bio viši u odnosu na Zakonske regulative u Srbiji (u Italiji je bilo OK).

Potrošnja metana i benzina Opel Zafira

Potrošnjom Zafire sam zadovoljan. Od kupovine automobila u maju mesecu 2019.g. pa do sada septembar 2020. godine prešao sam oko 15.000 km. Za to vreme je vožen oko 40% u gradu i 60% na auto putu i drugim putevima van grada.

Pravac kretanja za ovo vreme bio je ka Staroj planini, Makedoniji i Crnoj Gori. Ovde bih da napomenem da u Crnoj Gori nema pumpi sa metanom (makar na mojoj ruti ih nije bilo). U Makedoniji sam sipao metan na pumpi u Kumanovu i cena je mnogo povoljnija nego u Srbiji. Zanimljiv podatak je i taj da u Makedoniji uglavnom voze na plin jer je skoro duplo jeftiniji nego u Srbiji, pa nemaju potrebe za ugradnjom metana ili kupovinom ovakvih automobila (koliko sam ja skapirao).

Prilikom vožnje poštujem saobraćajne znakove, pa tako i ograničenje brzine. Kada odlazim do Stare planine svratim u Niš i tu dopunim metan. Cena metana u Nišu je 97 dinara. Do Niša ima oko 220 km i potrošim oko 10 kg metana, što je oko 1000 dinara. Poštujući ograničenje brzine uglavnom je vožnja sa brzinama 130, 120, 100 km/h.

Tu izvršim dopunu metana i nastavljam dalje put ka Staroj planini. U Povratku sa Stare planine opet svratim na istu pumpu i opet izvršim dopunu. Dopuna iznosi oko 8 kg metana i cena je oko 750 dinara.

Potrošnja metana

Računi nakon sipanja metan cng goriva

Za ova dva skretanja sa auto puta i povratak na auto put izgubim po 15 minuta, ukupno oko pola sata.

Naravno, onome kome je hitno može ovaj put obaviti i bez dopune. Nakon potrošnje metana može nastaviti na benzin, ali razlika u ceni između metana i benzina je velika.

Do Stare planine i nazad do Beogada pređem oko 660 km i to oko 440 km auto puta a 220 km ostalih puteva, od čega oko 30 km baš lošijeg puta, neasfaltiranog sa velikim uzbrdicama. Na jednom mestu, na uzbrdici u krivini oko 20 metara Zafira mora da izađe prvom jer je teška a uzbrdica velika, i tu dolazi ona kubikaža od 1600 da je mala za ovakvu grdosiju.

Što se tiče najveće brzine koju sam postigao Zafirom, ona je 155 km/h, i to sam prilikom preticanja morao da uradim na auto putu. Pedala nije propadala do kraja, tako da može postići i veću brzinu. Udobnost je na visokom nivou, bezbednost takođe. Postoje ugrađena Air bag zavesa sa strane, tako da ukupno ima 8 ili 12 Air bagova (nisam baš ovo kontrolisao). Osećaj u vožnji je odličan, i deluje kao da vozite manji džip.

Što se tiče ove kilometraže, sada je autoput do Stare planine pušten u opticaj, tako da se više ne ide Sićevačkom klisurom, pa je i broj kilometara vožnje autoputem veća u odnosu na lošiji put. Ali ipak vožnja Sićevačkom klisurom imala je neku svoju draž.

Pogledajte video – Vožnja Sićevačkom klisurom

Za ovaj pravac-kilometražu potrebno je oko 2800 dinara, ukoliko vozite na metan. Cena vožnje na benzin bi bila (pri potrošnji 6 litara na 100 km) oko 5.200 dinara, a vožnja na dizel  (pri potrošnji 5 litara na 100 km) bi iznosila oko 4800 dinara.

Naravno da nisam izračunao baš u svaku paru, ali ovo vam je otprilike kako biste imali uvid u razlici vožnje na metan, benzin i na dizel gorivo.

Sada, nakon više od 1 godine vožnje na metan, mogu zaključiti da se isplati vožnja automobila na metan. Za ovo vreme i pređenih 15.000 km ušteda je velika a kupovina automobila na metan je bila isplativa. Trenutna cena metana, na pumpi na kojoj ja kupujem metan, je 93 dinara. U dole napravljenom proračunu računao sam cenu metana 97 dinara, benzina 135 a dizela 145 dinara jer računam unazad do maja meseca 2019.g. kada su cene bile znatno više, ali eto kao neki prosek.

Razlika i ušteda vožnje na metan:

  • metan – 15.000 km po ceni od 97 din, pri potrošnji 5 kg na 100 km – cena: oko 72. 000 din
  • plin – 15.000 km po ceni od 80 din, pri potrošnji 8 lit na 100 km – cena: oko 96.000 din
  • dizel – 15.000 km po ceni od 145 din, pri potrošnji 5 lit na 100 km – cena: oko 108.700 din
  • benzin – 15.000 km po ceni od 135 din, pri potrošnji 6 lit na 100 km – cena: oko 121.500 din

Vidite, za samo nešto više od godinu dana i pređenih 15.000 km ušteda vožnjom na metan u odnosu na dizel je više od 310 evra, a u odnosu na benzin više od 420 evra! Cene goriva su ove godine, usled pandemije, niže pa tako i metan je u BG 93 din (makar gde ja stalno kupujem).

Potrošnja metana ide od 4 kg do 6 kg na 100 km. Prosek je 5 kg metana na 100 km. Potrošnja benzina kod Opel Zafire je od 7 do 9 litara na 100 km. Težak auto i zato i troši više. Ja sam vozio poslednji put na benzin u avgustu 2019.g. kada sam putovao u Crnu Goru i od tada nisam. A evo sada 13.septembra sam ponovo prebacio vožnju na benzin, da istrošim jedan pun rezervoar i da ujedno opet vidim potrošnju, ovog puta bez uzbrdica, sem po Beogradu gde ih ima. Kada završim vožnju na benzin objaviću u ovom tekstu i tu potrošnju, pa se zato povremeno vratite na ovaj tekst, kao biste saznali za potrošnju Opel Zafire na benzin.


DOPUNA od 18. septembra 2020. godine nakon vožnje na benzin

Evo 18. septembra 2020. godine sam „potrošio“ benzin iz rezervoara Zafire napunjen prošle godine, negde krajem avgusta meseca 2019. godine, nakon povratka sa letovanja iz Crne Gore. Godinu dana nisam Zafiru vozio na benzin. Neko bi savetovao da je potrebno nekoliko puta godišnje da se provoza na bezin, isključi metan, zbog dizni…. A ja bih rekao da je verovatno sve to bla, bla, bla… rekla kazala. Po meni ako je Opel Zafira napravljena od strane nemaca u Nemačkoj, na metan, a kao dopunsko gorivo je benzin, zašto bi neko vozio na benzin ako ima mogućnosti (pumpe na metan) da sipa metan? Takvi majstori koji savetuju su verovatno kao i onaj i njegov servis, napred u tekstu pomenut.

Pa da vidimo koliko je Opel Zafira na metan potrošila benzina na 100 km?

U automobilu, u rezervoaru se nalazilo oko 14 litara benzina. Prešao sam 160 km i lampica je nekoliko kilometara blinkala (najpre je zasijala rezerva), nisam skroz ispraznio rezervoar (vidite na slici), ali je tu negde.

Opel Zafira Eco M

Opel Zafira Eco, B, Cosmo 1.6 – potrošnja benzina, potrošnja metana

Kako smo izmerili potrošnju?

Na primer prešli ste 160 km, a sipali ste 14 litara goriva (ovo je u mom slučaju).
14 / 160 = 0,0875 * 100 = 8,75 l/100 km

(Za precizan rezultat poželjno je ponoviti postupak 4 do 5 puta, a ko želi više podataka može u Exelu napraviti tabelu i upisivati svaki put rezultat)

Iz rezultata vidimo da je moja Opel Zafira potrošila skoro 9 litara na 100 km. Nije malo uopšte, zar ne? Vožnja je bila ista kao i kada vozim na metan. Od beogradskog naselja Konjarnik se uključim na autoput, a kako je vreme uključivanja oko 08,00 časova ujutru, onaj ko vozi ovom trasom zna da je potrebno oko 30 minuta doći do naselja Bežanijska Kosa. Sve vreme se uglavnom vozi prvom i drugom. Takođe gradom, a kada se ima prilike ubaci se na auto putu i u 5 brzinu i ide se oko 120 km/h. (prema Šimanovcima).

Znači vožnja na benzin ovog automobila Opel Zafira se ne bi isplatila. Mislim meni lično bi bilo preskupo, ali nekome i ne bi. Ali vožnja na metan se i te kako isplati.

(Sigurno će se u komentarima javiti i Pirke Bloger sa konstatacijom da je ovo preskupooooo, pa da mu napomenem na vreme: “Pirke, opusti se – benzin je sipan pre godinu dana, pa sada. I sledeće sipanje biće verovatno u septembru 2021. Godine! Nego ti spremi peglanu i kačkavalj pa da mi uživamo)!


Cena malog servisa, kvarovi i cene delova

Mali servis sam radio u maju mesecu ove godine (nešto pre registracije) i cena zamene ulja, filtera kao i filtera klime je oko 5000 dinara. Ulje koje je izbačeno iz motora je, po izgledu, skoro kao novo, nezaprljano.

Curilo je ulje, semering….ili nešto slično cena dela i rada je oko 2000 dinara.

Potrošnje ulja nije bilo, iako sam čitao po forumima da Opel na 1000 km ume da potroši i do 500 grama ulja. Vodu takođe nije trošio.

Nakon kupovine automobila, nešto posle 2 meseca (nekoliko punjenja metanom) počela je da se pali Check lampa. Po nekoj preporuci otišao sam u servis električara u neposrednoj blizini Plavog mosta, čini mi se Deki-Dejan. Pogledaju oni, pregledaju i „ustanove“ da je do Lambda sonda verovatno i da je potrebno zameniti. Ovaj „pregled“ uredno naplate 1000 dinara. Zamene oni nju, zamene svećice a sve ukupno oko 15.000 dinara, delovi i rad. Ne prođem ja 50 km opet se upali lampica. Oteram automobil, ugase oni tu lampicu i opet ja vozim oko 100 km a ona se uključi. Odem do servisa i kažem da ovo nema smisla. Radili su, naplatili a problem je opet tu. Bio sam toliko ljut da….Krenu oni opet sa „pregledom“ isključe lampicu pomoću nekog uređaja i kažu sada ne bi trebalo da se pali. Ako se upali dođite, ostavite auto i mi ćemo to srediti. Inače je u pitanju nešto oko emisije gasova, katalizatora….kažu oni, ništa strašno. Naravno, nakon pređenih nekih 100 km opel se upali lampa.

Check greške kod Opela

Greške koje se javljaju prilikom vožnje na metan, Check lampica

Nisam imao ni snage ni volje da idem do istih, očigledno su majstori za fiće, yugo….što se tiče elektronike dalje og njih.

Prelistam malo internet, youtube snimke. Postoji fora kada date kontakt na automobilu, pritisnete kočnicu i gas na displeju vam očitava kod greške. Tako i ja saznam za kod greške da je u pitanju:

P0420 – Sistem katalizatora, grupa 1 – efikasnost ispod granicne vrednosti.

Kupim OBD ELM 327, preko oglasa za nekih 10 e. Uz isti dobijem CD sa APK za android i Program za Win 10. Instaliram akp na android, pomoću blututa se spojim sa mobilnim i uređaj očita navedenu grešku. Istu uvek ponavlja. Obrišem je i tako dok ne saznam za nekog kvalitetnog majstora koji ume oko ovoga. Prešao sam oko 10.000 km sa ovom greškom koja se povremeno uključuje.

Eto to je jedini problem koji imam na automobilu, koji ne utiče na potrošnju, niti sam primetio na nešto drugo. Jedino što smara je to što mesečno nekada treba i 2 puta da brišem grešku. Brisanje greške traje oko 2 minuta.

Tako da navedenom servisu i ljudima koji tamo rade ogroman MINUS! I pride, sram ih bilo!

Zamena pneumatika

Gume koje koristim su 205/55/16 i one koje su bile na automobilu su mogle još jednu sezonu da izguraju, ali sam nakon registracije rešio i njih da zamenim, jer auto nameravam da zadržim i dalje. I oko zamene guma pravi je „slalom“. Ranije je bilo tako prosto zameniti gume novim. Danas je jedino lagano zameniti ako imate novaca – keš. Osim cene guma plaćate plus montažu (od 500 do 800 dinara po komadu), ventile…Ma idi begaj bre što su smislili majstori. Cene usluga evropske, a plate….

Na Zafiri su bile španske Firestone TZ 300 94V. Zamenio sam ih južnokorejskim letnjim Nexen N Blue HD Plus 205/55/16 91V (klasa B,B). Cena istih bila je sa ugradnjom ukupno 22.000 dinara, po komadu 5500 din, sa ugradnjom.

Sa istima sam zadovoljan, tiše su od prethodnih, lepo prijanjaju i dobro se ponašaju po kiši. Sa istima isto išao do Stare planine, do Drine – Bajine Bašte, preko Debelog brda. Kad već spominjem Debelo brdo Zafira se veoma dobro pokazala, iako je put komplikovan i brdovit za ovako težak automobil. Onaj ko zna kakav je to put zna o čemu pričam.

Od mene toliko o Opel Zafiri i vožnji na metanu. Još bih naglasio da pumpa za metan nije mnogo udaljena od mesta gde živim, pa je sigurno i to bio jedan od uslova kupovine automobila na metan. Naravno ima tu i činjenice oko izduvnih gasova.