Zašto je temperatura dobra za dete?

Morate pročitati

Ukoliko izgubite pasoš, lakše ćete moći da dođete do novog

Vlada Republike Srbije je saopštila da će građani kojima je ukraden pasoš, ili koji su ga izgubili, moći lakše...

Putno osiguranje za Crnu Goru

Pred put u inostranstvo potrebno je pribaviti putno osiguranje, jer u koju god zemlju da pođete radi odmora ili...

Turistički aranžmani u inostranstvu ubuduće će se plaćati po zvaničnom srednjem kursu dinara

Prilikom isticanja cene i naplaćivanja turističkih aranžmana u inostranstvu ubuduće će se primenjivati zvanični srednji kurs dinara. To je propisano...
Marketing

Nije prijatno kada je čelo vašeg deteta vrelo na dodir. Zato su roditelji pod stresom i rade sve kako bi snizili temperaturu njegovog tela.

Ali prema novom istraživanju davanje lekova za spuštanje temperature možda nije najbolji potez.

Razlog: temperatura vašeg deteta je fiziološki mehanizam koji se bori protiv infekcije, tako da ako pokušate da je spustite – to može otežati lečenje.

Detalji:

Čak i kada dete ima blagu temperaturu roditelji odmah posegnu za nekim lekovima, kaže se u studiji.

I to je prirodno: sve što roditelji žele jeste da toplomer pokaže normalnu temperaturu. Ali prema novom istraživanju, nema dokaza da temperatura pogoršava bolest ili uzrokuje nege dugoročne komplikacije.

“Primarni cilj trebalo bi da bude poboljšanje celokupnog stanja deteta, a ne samo smanjenje temperature tela,” kažu istraživači.

Šta to znači: Dakle, kako treba da tretirate povećanu temperaturu tela kada je vaše dete bolesno?

“Na primer, ako vaše dete ima bolove u ušima i visoku temperaturu, izgleda loše – daćete mu lek da se oseća bolje. Ako se temperatura malo spusti, a dete se oseća bolje, to je u redu. Ne brinite što temperatura tela još uvek nije na normalnom nivou,” kažu istraživači.

“Na kraju, temperatura je vaš prijatelj,” kaže dr Salivan jedna od doktora koja je radila na ovom istraživanju.

“To je normalan, pozitivan odgovor tela. Ona smanjuje mogućnost širenja infekcija i bakterija telom i stimuliše organizam da proizvodi više belih krvnih zrnaca, koji pomažu u borbi protiv infekcija.

Dr Salivan predlaže sledeće savete:

Ne fokusirajte se samo na temperaturu

Čak iako vaše dete nema povećanu temperaturu tela ili očigledne znake nelagode obratite pažnju da li je aktivno? Da li se igra ili je letargično? Da li teško diše? Da li ga nešto boli? Da li ima osip na koži? Sve su to znaci da je dete bolesno i zahtevaju lečenje.

Obratite pažnju na dehidrataciju

“Visoka temperatura vodi ka dehidrataciji, koja je sama po sebi problem,” kaže dr Salivan. “Obratite pažnju na suva usta ili manjak uriniranja. Ako dete povraća možete mu dati tečnost poput sprajta ili 7 up-a, a ako ne povraća, dajte mu šta god želi, uključujući sokove i vodu.”

Napravite plan

Tokom redovnih godišnjih pregleda kod pedijatra, pitajte ga koje korake treba da preduzmete kada vam se dete razboli i kako da se nosite sa temperaturom. I slobodno pozovite vašeg lekara kad god detetu nije dobro.

Ako vaše dete ima hroničnu bolest, delujte brzo

“Temperatura je u ovom slučaju ozbiljniji faktor,” kaže dr Salivan. “Na primer ona kod dece može ubrzati rad srca. U tom slučaju obavezno posetite pedijatra.”

Obratite posebnu pažnju ako imate bebu

“Bebe do 3 meseca koje imaju visoku temperaturu treba odmah odvesti u Urgentni centar ili kod pedijatra. U tom periodu one su male za bilo kakve lekove i temperatura kod njih može ukazivati na neku ozbiljnu bolest,” kaže dr Salivan.

Uzimajte prave lekove

Koristite ibuprofen ili acetaminophen po uputstvu. “Istraživanja su pokazala da roditelji deci daju ili previše ili premalo lekova ,” kaže dr Salivan.

Pustite ih da spavaju

Nemojte budite dete da biste mu dali lek, savetuje dr Salivan. Ako spava, znači da se dobro oseća i da mu je odmor potreban.

Marketing
IzvorB92
Prethodni tekstPerica
Sledeći tekstKako decu rešiti kompleksa
Marketing

POSTAVI ODGOVOR

molimo unesite svoj komentar!
ovde unesite svoje ime

Marketing

Vizni režim

Kongo (Republika) – vizni režim

Da li je potrebna viza državljanima Republike Konga za ulaz u Srbiju: Obični pasoši: Potrebna viza Diplomatski i službeni pasoši: Potrebna...

Palau – vizni režim

Da li je potrebna viza državljanima Palau za ulaz u Srbiju: Obični pasoši: Nije potrebna viza Diplomatski i službeni pasoši: Nije potrebna viza Maksimalan boravak: 90 dana Mogu...

Odgovori na neka od pitanja koje biste postavili Nemačkoj ambasadi

Dobijamo mnogo Emailova sa pitanjima vezana za Nemačku na koja niste mogli ili niste uspeli da pronađete odgovore. Pa da pokušamo da vam pomognemo...

USA vize dele se na dve osnovne kategorije

USA vize dele se na dve osnovne kategorije: 1. Useljenicke (Immigrant) vize, 2. Privremene (Non-immigrant) vize Useljenicke (Immigrant) vize omogucavaju trazenje USA drzavljanstva nakon sto se ispune...

Počeo sa radom počasni Konzulat u Volosu, Grčka

U hotelu Volos Palas u Volosu, svečano je obeležen početak rada Konzulata Republike Srbije na čelu sa počasnim konzulom Simeonom Comokosom. Otvaranju Počasnog konzulata prisustvovali...
- Advertisement -

Više članaka kao ovaj

Marketing