Zašto napuštene bebe u Finskoj leže u kolicima ispred kafića

Zašto napuštene bebe u Finskoj leže u kolicima ispred kafića

Zamislite prizor negde u centru Beograda, ibi nekog drugog grada u Srbiji – beba u kolicima spava ostavljena na trotoaru, a mama sedi u kafiću preko puta sa drugaricama i pije kafu.

Osim što je ovakva scena nezamisliva u Srbiji, verovatno bi dovela i do poziva policiji. U Finskoj je pak – potpuno normalna pojava.

Finci imaju praksu da decu ostavljaju da spavaju na otvorenom, čak i kad je zima, a isto važi i za ostatak Skandinavije. Majke ostavljaju bebe na ulici i dok s prijateljicama ispijaju kafu u kafiću preko puta to baš nikoga ne šokira, piše Nova.

U Norveškoj i većini drugih skandinavskih zemalja deca dremaju na otvorenom već kada su stara samo dve nedelje. Deca se ostavljaju u kolicima na prometnim gradskim trotoarima i terasama po svim vremenskim uslovima, uključujući i dane kada su temperature ispod nule.

Iza ove prakse zapravo postoji prilično solidno obrazloženje. Prema nekim istraživanjima sa Univerziteta u Ouluu u Finskoj, dremanje na hladnoći ne samo da unapređuje spavanje, već povećava i trajanje sna. Roditelji smatraju da dremanje na svežem vazduhu unapređuje zdravlje njihove novorođenčadi, a to je uobičajeno i u vrtićima.

Smatra se da deca onda budu srećnija, energičnija, da bolje spavaju tokom noći i da mogu da zaspu u bilo kom okruženju, čak i u glasnom.

Da li biste vi isprobali ovu skandinavsku praksu u našim uslovima?