Zbog korona virusa Izrael ograničio dolazak putnika iz pet zemalja Evrope

Zbog korona virusa Izrael ograničio dolazak putnika iz pet zemalja Evrope

Zbog širenja korona virusa u Izraelu je od jutros na snazi ograničenje dolaska stranaca iz Nemačke, Austrije, Francuske, Španije i Švajcarske. Strancima iz tih zemalja koji su već u Izraelu, rečeno je da „postepeno odu“, navodi se u saopštenju Uprave za stanovništvo.

Nagovešteno je ipak da će onima koji mogu da 14 dana budu u samoizolaciji, biti dopušteno da doputuju u Izrael ili ako su već tamo da ostanu, prenose izraelski mediji.

Svim Izraelcima koji dolaze iz tih pet evropskih država, naloženo je da budu u karantinu kod kuće dve nedelje. Ta odluka retroaktivno važi za sve koji su stigli u poslednjih 14 dana.

U samoizolaciji je 50.000 do 80.000 Izraelaca, a veliki skupovi – koncerti i sportska takmičenja, otkazani su naređenjem Ministarstva zdravlja.

Oni koji su u karantinu kod kuće, moraju biti u zatvorenoj sobi, zabranjuje im se da izlaze i dolaze u kontakt s drugim ljudima, uključujući ukućane.

Policija je pokrenula osam krivičnih istraga protiv građana koji krše ograničenja, a TV kanal 12 javio je da su kazne do sedam godina zatvora.

Broj Izraelaca zaraženih korona virusom porastao je na 17.

Jedan od obolelih je vozač autobusa koji je u februaru po Izraelu i Egiptu vozio turiste iz Grčke od kojih je kod dvadeset troje otkriven novi virus kada su se vratili u kući.

Izraelski mediji prenose da su zbog virusa zatvorene škole na Zapadnoj obali, a saobraćaj između gradova je ograničen.

Palestinska uprava je u četvrtak saopštila da je je sedmoro zaposlenih u jednom hotelu u području Vitlejema na okupiranoj Zapadnoj obali zaraženo virusom koji su im preneli turisti.

Izrael je ranije zabranio dolazak strancima koji su 14 dana pre dolaska bili u Kini, Hong Kongu, Makau, Tajlandu, Singapuru, Južnoj Koreji, Japanu i Italiji.

Izraelska država je prva u svetu pozvala gradjane da se uzdrže od putovanja u inostranstvo zbog zaraze koja je u Kini počela u decembru.

Korona virusom je od tada u 85 zemalja sveta zaraženo skoro 100.000 ljudi, a umrlo 3.200, najviše u Kini.

Danas je u Srbiji registrovan prvi slučaj korona virusa.