Žene policajci u svetu

Žene policajci u svetu

Putujemo i uvek sa nestrpljenjem očekujemo dan kada ćemo krenuti na zasluženi odmor, provod ili jednostavno u turističku posetu određenog mesta i zemlje

I skoro uvek nam malo srce zakuca, dobijemo neku vrstu treme, kada predamo pasoš na kontrolu policiji-pasoškoj službi. Naravno, nije trema zbog nečega što smo loše uradili u toj državi, već jednostavno mali strah da li će nam biti dozvoljen ulaz u tu zemlju. Razlog je taj što na granici policija ima pravo da odbije ulaz iako posedujete vizu (ako vam je viza potrebna) iz razloga koji nisu dužni da vam objašnjavaju.

Naravno, to se dešava u izuzetno malom broju slučajeva, ali nije loše znati i tu činjenicu.

Nije nam cilj sada opisivati njihove postupke i razloge postupanja već je tema kako izgledaju žene policajci u svetu.

Srećemo ih i nekada zaista zadržimo pogled na njih, a ima i toliko lepih da i kaznu platimo sa osmehom, zar ne?

Pokušaćemo kroz ovu galeriju slika da vam dočaramo i njihovu strogost, ali i plemenitost i naravno lepotu. Ujedno ćemo vam predstaviti i izgled uniformi, amblema i oznaka.

Austrija

Austrijska policajka

Austrijska policija je rangirana kao jedna od najboljih policijskih snaga u svetu, u jednoj od najmirnijih  zemalja sveta. Austrijske policijske snage, kao što su sada, formirane su 2005. godine spajanjem žandarmerije (Gendarmerie) i policije (Polizei) u saveznu policiju. Sa oko 12% žena u policiji, austrijska policija ima relativno visoku žensku prisutnost u poređenju sa mnogim drugim zemljama.

Poljska

Poljska policajka15% poljske policije su žene. 2015. godine Poljska je za šefa policije prvi put postavila ženu. Ženama je od 1925. godine dozvoljeno da budu pripadnice policije. Policija funkcioniše u 17 opštinskih regiona u zemlji.

Irak

Iračka policajkaU zemlji strogih verskih ubeđenja ženama nije bilo mesta u policiji, a i onda kada su bile davane su im samo niže pozicije. Međutim od 2009. godine ovaj stav se promenio i tada je obuku završila prva klasa žena oficira policije. Visoko opasan posao u zemlji u kojoj su policajci na meti pobunjenika, i gde je ovaj posao dobro plaćen.

Japan

Japanska policajkaSamo oko 7,7% policije u Japanu su žene, na niskim radnim mestima, uglavnom su raspoređene kao saobračajni policajci. Do ranih 1990-tih žene policajci nisu bile naoružane i morale su da nose suknje umesto pantalona. Dobijale su „manje opasne“ zadatke, kao što su: kontrola saobraćaja, rad sa maloletnicima i razne kancelarijske poslove. Međutim tokom vremena počela je polako sa promenama i tek 2009. godine su počele sa punim radnim vremenom  i „opasnijim“ zaduženjima, patrolnim delatnostima.

Iran

Iranska policajkaU 2003. godini oko 400 žena je bilo zaposleno na sprovođenji iranskih zakona kao žene oficiri, od revolucije 1979. godine. Iako su neke i dalje u policiji, ne regrutuju se nove snage, zbog strogih verskih razloga.

Malezija

Malezijska policajkaŽene su obeležje malezijske policije od 1948. godine kada su zaposlene kako bi sprečavale da zalihe hrane padaju u rukama pobunjenika i radi kontrole žena u krijumčarskim operacijama. Godine 1955. unapređeno je sedam žena u čin policijskog inspektora, a godinu dana kasnije je zaposleno 56 žena kao policijski pozornici.

Holandija

Nochtli Peralta Alvarez holandska policajkaNochtli Peralta Alvarez je bivša policajka, a sada je okrenuta modelingu i atletici. Možete je pratiti na Instagram adresi: https://www.instagram.com/nochtlii/. Holandska policija je podeljena u 25 područnih jedinica i imaju oko 50.000 zaposlenih u redovnim patrolnim delatnostima.

Singapur

Singapurska policajkaOseća se rast tokom poslednjih 10 godina i oko 18% policije Singapura čini šenski sastav. Otprilike je oko 8.800 uniformisanih žena policajaca, što je porast od 14% u odnosu na 2003. godinu. Prva ženska policijska jedinica je formirana 1949. godine kao dobrovoljna jedinica, i 1990.godine je dopušteno skraćeno radno vreme na poslovima saobraćajnih patrola.

Peru

Peruanska policajkaŽene su prvi put uključene u Peruansku nacionalnu policiju 1992. godine. Uglavnom su raspoređene u saobraćajnom sektoru. Sada, oko 11% policije čini ženski sastav i čine se veliki napori da taj broj bude veći u celoj zemlji kako bi se uključile u iskorenjavanju korupcije.

Pakistan

Pakistanska policajkaŽene čine mali deo pakistanske policije, oko 0,89%. Međutim čine se veliki napori da se što više žena prijavi na obuku za policiju, kako bi uzele učešće u borbi protiv ekstremizma i terorizma. U obuci im pomaže Ambasada SAD-a.

Izrael

Izraeska policajkaPod šminkom je oko 16% žena. Izraelska policija je centralizovana sila sa sedištem u Jerusalimu, bez opštinskih odeljenja. Sa oko 35.000 osoba na platnom spisku. Postoji i Civilna garda sa oko 70.000 pripadnika volontera koji pomažu policiji u svojim zajednicama.

Engleska

Engleska policajkaŽenska policija u Engleskoj je prvi put osnovana 1914. godine i bila je sastavljena od dobrovoljaca. Ali samo godinu dana kasnije prva žena oficir koja je dobila puna ovlašćenja, pa i da hapsi, primljena je u radni odnos.

Čile

Čileanska policajkaGodine 1962, čileanska policija je među prvim uniformisanim službama u zemlji, dozvolila rad žena u svojim redovima. Poznata kao Carabineros de Chile, policija je formirana 1927. godine i ima nadležnost u celoj zemlji.

Kina

Kineska policajkaStekla je veliku pažnju na društvenim mrežama. Radi kao policajac u Kineskom okrugu Anyue. Često joj je zadatak borba protiv ilegalnih uličnih prodavaca. Ona očigledno ima tako šarmantno držanje i osmeh koji ilegalne prodavce razoruža, pa radi svoj posao bez hapšenja ili konfrotacija.

Dominikanska Republika

Dominikanska policajkaNacionalna policija Dominikanske Republike ima svoju tzv. diviziju policije za turizam i možete je videti u određenim delovima zemlje. Opšta škola za obuku policije je osnovana 1966. godine a žene su ohrabrene da se zapošljavaju u policiji zbog količine nasilja  usmerenog prema ženama u zemlji.

Indija

Indijska policajkaPrva žena u  indijskoj policiji je počela da radi 1972. godine. A od tada se broj povećao na 105.000 pripadnica, što je 6% ukupnih snaga. Sada sa više od 400 ženskih policijskih stanica u Indiji obim prijava za nasilje nad ženama i decom je povećan za 23%, utvrdila su istraživanja.

Jordan

Jordanska policajkaJordan je prva arapska zemlja koja je zaposlila ženu kao policajca u okviru srupanja na snagu novog Zakona 1972. godine. One su prvenstveno radile u policijskim laboratorijama, računovodstvu, odnosima sa javnošću, licenciranju i u zatvorskim operacijama. Vremenom je nastala potreba i za njihovo angažovanje i u drugim resursima policije, kao na primer saobraćajnim patrolama, pa sve do bezbednosti u vezi sa granicom.

Norveška

Norveška policajka31% norveške policije čine žene, sa ciljem da taj broj bude povećan na 40%. Čini se da će u narednim godinama više od 50% policije u Norveškoj činiti ženski sastav. Norveška policija je relativno mala sa oko 13.000 zaposlenih, od kojih je 8.000 policajaca.

Južna Koreja

Južnokorejska policajkaNovinski naslovi u Južnoj Koreji, ali i šire su eksplodirali kada je bivši model Maxim-a Kim Miso pristupila policiji u glavnom gradu Južne Koreje, Seulu.

Rusija

Ruska policajkaRuska policija je gurnuta u novinskim naslovima kada je jedan njen kadet otišao na Izbor za Miss Sankt Petersburga (Lenjingrad). Mlada Oxana Federova zatim je otišla na Izbor za Miss Kalokagathia 1999, Miss Fitness, Miss Fortune, pa Miss Rusije 2001. godine. Odbila je da ide na Izbor za Miss Univerzum te godine zbog studiranja. Tako je prestala sa Izborima za Miss pa je doktorilala i vratila se u policiju. U čin kapetana unapređena je 2002. godine a u čin majora 2005. godine.

Filipini

Filipinska policajkaSofia Loren Deliu je policajka na Filipinima i ujedno i Miss Filipina. Najpre je bila Miss pa onda policajka. Ona ima podršku čelnika svoje države i sada je deo bezbednosne službe za predsednika Rodriga Duertea.

Jemen

Jemenska policajkaPrvo korpus policajki u Jemenu bio je zaposlen 1999. godine i danas oko 2.000 žena služi u jemenskim unutrašnjim snagama bezbednosti. Međutim broj se stalno smanjuje jer mnogi smatraju da je to muški posao, tako da roditelji sve više odvraćaju decu od tog zanimanja.

Švedska

Švedska policajkaŽene čine 40% osoblja švedske policije i 28% oficira i taj broj se povećava. Prva grupa žena policajaca je bila davne 1908. godine. Međutim sve do 1957. godine nisu mogle da rade u patrolnim delatnostima.

Tajvan

Tajvanska policajkaJoš jedna internet oluja podigla se za izgledom policajke Huang Yichun koja je 2013. godine diplomirala na policijskoj Akademiji (Taipei Police Academy) i sada radi za Vladinu policiju na Tajvanu.

SAD (USA)

Američka policajkaPrvi rođeni američki policajac žena angažovan je 1910. godine. I tek 1970. godine ukupan broj je bio povećan na 2% žena u policiji SAD, a 1990. godine je bilo oko 9% policijskih snaga, da su žene.

Nikaragva

Nikaragvanska policajkaŽene čine gotovo 30% nikaragvanske policije, i šef policije je žena. Jedan od najviših procenata žena u unutrašnjoj bezbednosnoj strukturi jedne države. Sve je počelo u sandinističkoj Revoluciji 1979. godine tokom koje su mnoge žene postale gerilci i borile se ravnopravno sa muškarcima. Kada je Sandinista osvojio zemlju percepcija žena u ulogama vlasti se nije promenila i tako se preselila u sprovođenju zakona.

Severna Koreja

Severnokorejska policajkaMalo se zna o severnokorejskoj policiji, ali su one uglavnom raspoređene u sektoru saobraćaja, kao saobraćajni policajci.

Litvanija

Litvanijska policajkaSa oko 30,5% žena u policiji, u odnosu na svetske standarde, Litvanija spada među prvim zemljama sveta sa velikim brojem žena u policiji.

Inonezija

Indonežanska policajkaU Indoneziji ima oko 400.000 policajaca, a ženski sastav broji oko 13.000 policajki. Policija je sastavni deo oružanih snaga. 2014. godine zemlja je bila pod vatrom „Human rights watch“ zbog izlaganja kandidatkinja testu nevinosti. Uprkos prigovorima da to nije humano, da je invezivno i pogrdno, u praksi se i dalje veruje da je test nevinosti sasvim u redu.

Italija

Italijanska policajkaPostoje tri vrste policije u Italiji:
  • policija, koja se bavi lokalnim pitanjima,
  • Vigili, gradska policijia koja se bavi uglavnom saobraćajnim prekršajima i
  • karabinjeri, kao vojna policija.

Do 1999. godine žene nisu mogle da se priključe policiji iz druga dva ogranka, a 2007. godine policija je napravila bum u medijima kada je izdala „službene“ štikle svojim 14.750 policajkama kako bi im izgled uniforme dobio „mlađi, seksi“ izgled.

Nemačka

Nemačka policajkaViši policijski komesar u Nemačkoj bio je „bombardovan“ porukama koje su mu slali obožavaoci i pratioci Instagram profila Adrienne Koleszar (https://www.instagram.com/adrienne_koleszar/). Ona se takmičila u Bikini klasi Bodybuilding-WM 2015. godine i stekla je mnoge online obožavaoce. Neki idu dotle da je prosto mole da ih uhapsi. ( A iskreno, ko ne bi 🙂  )

Kanada

Kanadska policajkaRose Fortune (Rouz Sreća) je prva žena policajac u Kanadi u 19. veku, ali to nije bilo sve do 1912. godine, da je ženama „službeno“ dopušteno da postanu policajci. Žene službenici čine 20,8% od ukunog broja policije u Kanadi.

Island

Islanska policajkaIsland nema vojsku, odnosno oružane snage, tako da sprovođenje svih Zakona spada u nadležnost islandske policije, osim u islandskim vodama za koje su zadužene islandska obalska straža. Ukupno je oko 653 policajaca od kojih su 95 žene policajci. Prva pucnjava sa smrtnim ishodom u policijskoj operaciji je bila 2013. godine. Island je rangiran kao država sa najsigurnijom policijom.

Turska

Turska policajkaU toku je borba za ravnopravnost polova u Turskoj i, u velikoj meri islamskoj zemlji, žene su često izbacivane iz policije jer nisu želele da nose marame. Ova zabrana je ukinuta u septembru 2016. godine.

Francuska

Francuska policajkaPostoje dve policijske snage u Francuskoj pod nazivom „Police Nationale“ (nacionalna policija) i „Gendarmerie Nationale“ (nacionalna žandarmerija). Ženama je u početku zabranjen ulaz u policiju po francuskom zakonu iz 1892. godine kojim je ženama zabranjen rad noću. Zabrana nije bila ukinuta od strane francuskog parlamenta do 2000. godine.

Ovom prilikom vam nismo prezentovali svu policiju sveta. Možda ćemo nastaviti sa ovom temom i vremenom prikazati još fotografija policajki, uz opis nastanka i dr.

Nadamo se da vam se dopalo, a ako imate želju da vidite još fotografija lepih policajki, pa i policajaca, što da ne, ostavite komentar i šerujte ovaj članak. Hvala.