Zimbabve – Bezbednosni rizici, zdravstvena situacija, transport i druge korisne informacije

Morate pročitati

Šta je Transportna zajednica i kakav je njen značaj za Srbiju?

Sedište Stalnog sekreterijata Transportne zajednice otvoreno je u Beogradu polovinom septembra 2019. godine i predstavlja prvu međunarodnu instituciju u...

Bugarski pasoš srpskim državljanima propusnica u bolji život

Da bi se domogli posla i pristojnijeg života u nekoj od zemalja EU, stekli pravo na besplatno studiranje i...

SAD uvode nove vizne restrikcije radi ograničenja „porođajnog turizma“

Američka administracija objaviće nove vizne restrikcije sa ciljem ograničenja „porođajnog turizma“, po kojem žene dolaze da se porode u...
Marketing

Informacije o Zimbabveu

ULAZAK I IZLAZAK IZ ZEMLJE

Vizu državljani Srbije mogu dobiti u svakoj Ambasadi Zimbabvea. Državljani Srbije nisu u obavezi da podnesu potvrde o vakcinaciji ukoliko dolaze iz Srbije, neke od zemalja Evrope ili Severne Amerike. Ne postoje propisi o obaveznom zdravstvenom osiguranju lica koja dolaze u Zimbabve.

Zambija i Zimbabve uveli su zajedničku/jedinstvenu turističku vizu (UNIVISA). Ova viza se izdaje na osam graničnih prelaza u ove dve zemlje. Turistička viza, sa rokom važenja do 30 dana, važi za boravak u obe zemlje, a košta 50 USD.

Očekuje se da će sa nakon šestomesečnog pripremnog perioda Angola, Bocvana i Namibija priključiti ovom zajedničkom viznom režimu.

NAPOMENA ZA PUTNIKE KOJI PUTUJU PREKO JUŽNOAFRIČKE REPUBLIKE:

Za putovanja u Lesoto, Svazilend, Namibiju, Zimbabve, Bocvanu i Mozambik neophodno je pribaviti tranzitnu vizu Južnoafričke Republike.

Tranzitna viza je potrebna čak i ako se ne napušta tranzitna zona aerodroma. Iz tog razloga, pre putovanja treba pribaviti vizu sa dva ulaska-izlaska u Južnoafričku Republiku.

Tranzitne vize se izdaju u svim ambasadama Južnoafričke Republike. Ove vize se ne mogu pribaviti na aerodromima niti na drugim graničnim prelazima u Južnoafričkoj Republici.

Nepridržavanje propisa, odnosno neposedovanje vize povlači plaćanje propisane kazne i vraćanje u zemlju iz koje se dolazi.

TRANSPORT

Avio vezama Harare je povezan sa većinom gradova Afrike odakle je moguć trensfer u druge svetske centre.

Usled dugogodišnje međunarodne ekonomske blokade i krize u zemlji javni prevoz u Zimbabveu skoro da ne postoji. Mreža puteva je razgranata, ali putevi nisu održavani i u veoma su lošem stanju. Putevi su puni udarnih rupa, ima dosta neosvetljenih i neispravnih vozila na putevima, ne postoje zaštitne ograde, pa na kolovoz izlaze i pešaci i životinje. Putovanje drumovima noću treba potpuno izbegavati iz bezbednosnih razloga. Nestašice benzina su stalne.

BEZBEDNOST

Uobičajene mere bezbednosti se podrazumevaju. Kriminal se mahom odnosi na krađe, ali lopovi su izuzetno brzi i vešti. Lične stvari treba dobro čuvati i ne ostavljati u kolima, van čuvanog parkinga, ništa vredno.

ZDRAVSTVENA SITUACIJA

Ne postoji obaveza vakcinacije lica koja dolaze u Zimbabve, osim onih koja dolaze iz regiona sa malarijom ili žutom groznicom, a prema regulativi Svetske zdravstvene organizacije.

Skrećemo pažnju da su zdravstvene usluge izuzetno skupe, a usled dugogodišnje krize, nestašica je osnovnih lekova i sanitarnog materijala. Malarije ima uz vodene površine, posebno u letnjim periodima.

Teritorija oko Viktorijinih vodopada je zona sa malarijom i preporučuje se uzimanje preventivnih lekova za svaki boravak u ovakvim zonama. Epidemije kolere su stalne u Zimbabveu, kao i epidemije drugih bolesti “prljavih ruku”. Vodu treba piti flaširanu ili prokuvanu, nikako iz vodovoda. Većina hotela i kuća ima cisterne kako bi obezbedili tekuću vodu za svakodnevnu upotrebu. Usled dugogodišnje krize, hrane ima malo i promenljivog je kvaliteta. Uvek se treba raspitati o dnevnoj ponudi i izbegavati neproverena mesta.

NOVAC

Posle perioda hiperinflacije Zimbabve je iz platnog prometa povukao domaću valutu – zimbabveanski dolar i sve transakcije obavljaju se u USD ili južnoafričkim randima. Evro je manje zastupljen i retko ga primaju u trgovinama. Treba voditi računa kod plaćanja. Cene se bitno razlikuju za turiste (strance) i domaće stanovnike. Cenkanje je prisutno, ali treba pokazati upornost.

OSTALO

Prilikom plaćanja u restoranima očekuje se ostavljanje napojnice u iznosu od 10% od računa (konobari nisu plaćeni posebno za rad). Alkoholna pića prodaju se u specijalizovanim prodavnicama (Liker šopovi), a bezalkoholna, vode i vina u samoposlugama.

Napon struje je 220 volti, ali su priključni utikači trožilni – lokalni i potrebno je imati adapter za evropski priključak. Adapteri se mogu nabaviti na recepcijama hotela ili u samoposlugama. Nestašice struje su stalne, višečasovne i bez najave. Većina kuća i hotela ima generatore, ali sa ograničenom mogućnosti rada zbog nestašice benzina.

U Zimbabveu su zastupljene sve klimatske oblasti. Leta su topla, kišna, zime suve sa dnevnom temperaturom i do 22 stepena, a noćnom oko 10 stepeni.

Mobilna telefonija, uz roming, funkcioniše sa SIM karticama iz Srbije. Ukoliko nema rominga moguće je slati i primati poruke i primati pozive iz Srbije. Problem je kvalitet veza i stalni pad mreže. Domaće SIM kartice mogu se kupiti bez posebnih formalnosti.

Bolji hoteli imaju internet konekcije u “poslovnim centrima”. Internet centara ima u većim šoping molovima i korišćenje je pristupačno, ali konekcija je relativno slaba.

U Zimbabveu se govori engleski, šona i ndebele, od lokalnih jezika. Većina stanovnika govori engleski i bar još jedan od zvaničnih jezika.

Ambasada Srbije u Pretoriji pokriva Zimbabve, na nerezidencijalnoj osnovi.

Srbija-Zimbabve
Srbija-Zimbabve udaljenost

Marketing
Marketing

POSTAVI ODGOVOR

molimo unesite svoj komentar!
ovde unesite svoje ime

Marketing

Vizni režim

Ambasade Srbije

Albanija Alžir Angola Argentina Australija Austrija Azerbejdžan Belorusija Belgija Bosna i Hercegovina Brazil Bugarska Kanada Kipar Kina Kongo, Demokratska Republika Hrvatska Kuba Češka Danska Egipat Etiopija Finska Francuska Nemačka Grčka Mađarska Indija Indonezija Iran Irak Izrael Italija Japan Kazakhstan Kenija Koreja, Južna Kuvajt Liban Libija Severna Makedonija Meksiko Crna Gora Maroko Mjanmar Holandija Nigerija Norveška Poljska Portugalija Rumunija Rusija Saudijska Arabija Slovačka Slovenija Južna Afrika Španija Švedska Švajcarska Sirija Tunis Turska Ukrajina Ujedinjeni arapski Emirati Velika Britanija Sjedinjene američke države Vatikan - Sveta Stolica Zambija

Kongo (Republika) – vizni režim

Da li je potrebna viza državljanima Republike Konga za ulaz u Srbiju: Obični pasoši: Potrebna viza Diplomatski i službeni pasoši: Potrebna viza Maksimalan boravak: 90 dana Zahtev za...

Palau – vizni režim

Da li je potrebna viza državljanima Palau za ulaz u Srbiju: Obični pasoši: Nije potrebna viza Diplomatski i službeni pasoši: Nije potrebna viza Maksimalan boravak: 90 dana Mogu...

Odgovori na neka od pitanja koje biste postavili Nemačkoj ambasadi

Dobijamo mnogo Emailova sa pitanjima vezana za Nemačku na koja niste mogli ili niste uspeli da pronađete odgovore. Pa da pokušamo da vam pomognemo...

USA vize dele se na dve osnovne kategorije

USA vize dele se na dve osnovne kategorije: 1. Useljenicke (Immigrant) vize, 2. Privremene (Non-immigrant) vize Useljenicke (Immigrant) vize omogucavaju trazenje USA drzavljanstva nakon sto se ispune...
- Advertisement -

Više članaka kao ovaj

Marketing