Znakovi da ste pod stresom

Znakovi da ste pod stresom

Prepoznajte simptome napetosti i uznemirenosti, pre nego što postanu hronični.

Stres ponekad može da deluje motivišuće, ali u većini slučajeva ostavlja posledice po zdravlje, naročito ako je hroničan. Većina, međutim, ne primeti na vreme znakove koji upućuju da su pod stresom, sve dok se ne ispolje ozbiljnije posledice.

Zato obratite pažnju na sledeće simptome koji ukazuju da ste pod stresom i načine kako da se izborite sa ovim stanjem zbog kojeg trpi ceo organizam.

Prehlada i kašalj nikako da prođu

Ako imate utisak da svake sedmice imate novi simptom bolesti, poput prehlade, kašlja, kijanja, verovatno ste pod stresom. Naime, kada smo pod stresom, telo izlučuje hormon kortizol koji pomaže kratkoročno. Kortizol i drugi hormoni su komponente imunog sistema, ali kada se “povuku”, postajete podložni bolestima. Stres, takođe, može da uspori i zaceljivanje rana, da doprinese ponovnom povratku virusa i pojačanoj osetljivosti na virusne infekcije. Slušajte svoje telo i kada se osećate iscrpljeno, uzmite koji sat više za odmor i spavanje.

Imate problema s koncentracijom

Kada zaboravljate na sitnice ili ne možete da se koncentrišete na redovne zadatke, telo vam šalje signal da usporite. Istraživači su otkrili da dugo razdoblje izloženosti hormonima stresa sužava deo mozga hipokampus koji je zadužen za memoriju. Ako vam se ovo događa nekoliko puta dnevno, udahnite i izdahnite nekoliko puta kako biste lakše prebrodili stresnu situaciju. Ovakav način disanja može da pomogne da kontrolišete otkucaje srca i protok krvi, kao i napetost mišića.

Glavobolja koja budi iz sna

Ako ste iskusili glavobolju koja se pojavljuje u celoj glavi, verovatno ste pod stresom. Ako vas glavobolja probudi iz kreveta, svakako se konsultujte s lekarom. Saznajte zbog čega imate glavobolje. Ako se utvrdi da uzrok glavoboljama nije neki ozbiljan problem i kada malo pokušate da smanjite stres u životu, i simptomi bi trebalo da se ublaže.

Često vas bole vrat i leđa

Napetost i bolovi u leđima i vratu mogu da budu posledica poze u kojoj sedite, ali i stresa kojem ste izloženi. Izloženost velikoj količini stresa može da uzrokuje mišićnu napetost. Mnoge tehnike relaksacije mogu da smanje stres, kao i tehnike dubokog disanja, meditacije, masaže, joga. Pronađite vremena za istezanje kako biste sprečili da se mišići zategnu.

Imate problema sa spavanjem

Ako se budite tokom noći i razmišljate o problemima, to može da bude znak depresije i anksioznosti. Ako ste iscrpljeni, a ne možete da spavate, verovatno ste izloženi velikom stresu. Najbolje da porazgovarate sa doktorom da utvrdite radi li se o hroničnom stresu ili o nečem ozbiljnijem. Kada ste neispavani, još ste više frustrirani, ranjivi i izloženi stresu. Smanjite unos kofeina i alkohola i počnite da vežbate.

Seksualni život trpi

Iako, možda, to odmah ne primećujete, zbog stresa može da nestane želja za seksom, a muškarci mogu da iskuse šta znači erektilna disfunkcija. Telo i um su povezani, kada jedno nije u redu, drugo “saoseća”. Kada ste pod stresom zbog gubitka posla, finansijskog kraha, imate problema u vezi, i telo će isto tako reagovati. Doktori savetuju da o svemu što vas muči razgovarate sa partnerom i pokušate da rešite probleme.

BILJNI SUPLEMENTI

Postoji dosta prirodnih lekova koji ne nose nikakav rizik po zdravlje, pristupačni su i veoma delotvorni. Čajevi i kupke od raznih biljaka umiruju živce i opuštaju mišiće od napetosti. Na tržištu ima i preparata, biljnih suplemenata koji sadrže aktivne sastojke biljaka koje dokazano smanjuju stres i napetost.